BULAŞICI
HASTALIKLAR
Ø Bulaşıcı hastalıklar ya da enfeksiyon hastalıkları,
herhangi bir yolla insana geçme özelliğindeki mikropların veya parazitlerin
vücuda girmesiyle oluşur. Birçok kişinin hayatına mal olan veya sakat
kalmasına neden olan hastalıklar toplum açısından oldukça tehlikelidir.
Ø Hastalık yapan organizmalar, virüsler,
bakteriler, mantarlar olabilir. Bütün bulaşıcı hastalıklar insana geçebilme
özelliğine sahiptir, insandan insana, hayvandan insana olduğu gibi topraktan
da insana bulaşabilir.
Hastalıkların
bulaşma şekillerinden başlıcaları şunlardır:
1.Öksürürken,
konuşurken ağızdan çıkan damlacıkların başkası tarafından teneffüs edilmesiyle
(verem, boğmaca ve çeşitli solunum yolu hastalıkları),
2. Deri temasıyla,
3. Hastanın kullandığı çamaşır, yatak eşyası,
yiyecek ve içecek eşyaları gibi malzemeler vasıtasıyla,
4. Hayvanların insana hastalık taşımasıyla,
5. Uygun olmayan, mikrop bulaşmış yiyecek ve
içeceklerin alınmasıyla (suyla bulaşan hastalıkların başlıcaları tifo,
dizanteri, kolera, paratifo olarak sayılabilir.),
6. Hastalıklı bir anneden hamilelik sırasında
veya doğum esnasında bebeğe hastalık bulaşması yoluyla insanlara hastalıklar
bulaşabilmektedir.
Ø Bulaşıcı hastalıklardan bazıları; hepatit,
difteri, çiçek, kızamık, tifo, sıtma, menenjit, kolera, tifüs, tüberküloz,
suçiçeği ve dizanteridir.
Ø Günümüzde insanları tehdit eden önem bir
bulaşıcı hastalık da AİDS'tir. Hem kan yolu ile hem de cinsel yoldan bulaşan bu
hastalığın henüz tedavisi ve aşısı yoktur. AİDS (Edinilmiş Bağışıklık
Yetmezliği Sendromu) ilk defa 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde
keşfedildi. AİDS hastalığı tamamen vücut bağışıklık sistemi ile ilgili
olduğundan hastalığa sebep olan virüs HIV (Vücut Bağışıklık Sistemi
Virüsü) adı veri mistir.
Ø Çağımızda henüz tedavisi olmayan bir diğer
bulaşıcı hastalık da HEPATİT B (Sarılık)dır.Bu hastalık kan yoluyla ve
cinsel yolla bulaşır.
Hepatit
B'den korunmak için;
·
Aşı
yapılmalı,
·
Test
edilmemiş kan kullanılmamalı,
·
Bir
defa kullanılan enjektörler atılmalı,
·
Tıbbi
aletler sterilize edilerek kullanılmalı.
·
Tek
eşlilik ve evlilik kuralına uyulmalı,
·
Temizliğe
önem verilmelidir.
AŞILAR
Ø Hastalığa neden olan virüs ve bakteri git
mikropların bu özellikleri zayıflatılarak veya tamamen yok edilerek
geliştirilmiş biyolojik maddeler aşı denir.
Ø Aşılar vücudumuza uygulandıklarında
bağışıklık sistemimiz belli bir mekanizma ile antikor oluşturur ve önlemini
alır. Daha sonra aşısı olunan mikrop ile karşılaşıldığında hastalık ortaya
çıkma riski ortadan kalkar.
Ø Hastalıklardan korunmak için, en güven ve
en ucuz yöntem kişilerin aşı olmasıdır.
Ø İnsan vücudunu dış etkenlere karşı koruyan
savunma sistemine bağışıklık denir.
Ø Vücudumuz kendi yapısını çok iyi tanır ve
kendisine ait olmayan her türlü yapıyı kolayca ayırt edip yok etmek için
çeşitli mekanizmalar ge liştirir. Bu mekanizmalardan biri bağışıklık sisteminin
saptadığı mikrobun özelliklerini belirleyip bunların yok edilmesini sağlayacak antikor
adı verilen maddeyi salgılamaktır.
Ø
Her
mikrop için ayrı özellikte antikor üret lir ve sistemin hafızasına kodlanır.
Ø Bulaşıcı ve salgın hastalıklardan korunmak
amacıyla yapılan önemli aşılar; verem, kızamık, kızamıkçık, kabakulak,
boğmaca, Hepatit B, grip, tetanoz ve difteridir.
KUŞ
GRİBİ NEDİR?
Ø Tavuk, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlarda
kitlesel ölümlere yol açan ve aslında bir hayvan hastalığının etkeni olan
virüsün insanlarda ortaya çıkardığı hastalığa kuş gribi denir.
Ø Kuş gribinde göçmen kuşlar virüsün doğal
taşıyıcısıdır ve virüs göçmen kuşlar aracılığıyla çok farklı merkezlerde
kanatlı hayvanlara yayılır ve çok sayıda ölüme sebep olabilir.
Ø Kuş gribinin on beş ayrı çeşidi vardır.
Bunlardan üçü insanlarda hastalık yapar. Türkiye ve dünyayı tehdit altına alan
ölümcül kuş gribi virüsü H5N1 grubunda yer alır.
Ø Kuş gribi hastalığının insana bulaşması;
hasta hayvanlarla doğrudan temas edilmesi ya da hayvanların göz yaşı, burun
akıntısı ve boğaz akıntısı sonucunda ortaya çıkar.
Ø Kuş gribine yakalanan insanlarda görülen en
önemli belirtiler; yüksek ateş ve kuru öksürüktür. Hastalık, hiçbir belirti
vermeden ayakta da geçirilebilir. Hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ağır
seyreden vakalarda solunum yetmezliği ile tehlike oranı yükselir.
Ø Henüz hastalığın tam bir tedavisi ya da aşısı
bulunamamıştır.
Ø İyi pişmiş tavuk etinden insana virüs bulaşması
mümkün değildir. 70°C'nin
üzerinde virüs etkisiz hâle gelir.
Kuş gribinden
korunmak için yapılması gerekenler:
• Hijyen kurallarına uyulmalı, eller sık sık
bol su ve sabunla yıkanmalıdır.
• Kanatlı hayvan etleri ve yumurtaları iyice
pişirildikten sonra tüketilmelidir.
• Hasta ve ölmüş hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır.
• Ev hayvanları varsa çocukların dokunmasına
engel olunmalıdır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder