4 Nisan 2016 Pazartesi

TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

                           TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
          •   Toprak ve bakımı: Toprak, tarım faali¬yetleri üzerinde etkili olan en önemli faktörlerden biridir. Topraktan en verimli şekilde yararlanmak için teknolojik yeniliklerin uygulanması gerekir. Toprağın bakımı; toprağın sürülmesi, çapalanması, yabancı otlardan ayıklanması, erozyonla mü¬cadele ile sağlanır.
         •   Sulama: Su, bitkiler için en önemli besin maddesidir. Toprağın uygun zamanlarda ve yete¬rince sulanması gerekir. Ülkemizde özellikle İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Ana¬dolu bölgelerinde sulama sıkıntısının fazla olma¬sı sebebiyle tarım alanları nadasa bırakılmakta¬dır. Nadas, yarı kurak bölgelerde tarlanın sürüle¬rek, suyunu biriktirmesi için bir yıl boş bırakılma¬sıdır. Toprakların nadasa bırakılmasını önleme¬nin yolu ise sulamadır.
 Ülkemizde tarım alanlarında sulama yaygınlaştırılırsa;
•   İklim koşullarına bağımlılık azalır.
•   Üretimde süreklilik ve artış sağlanır.
•   Nadas yöntemi terk edilerek toprak her yıl kullanılabilir.
•  Aynı araziden yılda birden fazla tarım ürünü alınabilir.
•   Çiftçinin üretim geliri artar.
•   Sebze yetiştirilen alanlar genişler.
•   Endüstri bitkilerinin ekim alanları genişler.
       •   Gübreleme: Toprağın besin ve mineral bakımından zenginleştirilmesidir. Toprağın gübrelenmesi sonucunda birim alandan elde edilen ürün miktarı artar.
       •  Tohum ıslahı: Ülke şartlarına en uygun tohumu üretmek için yapılan çalışmalara denir. Ülkemizdeki Tohum Islahı İstasyonları, Devlet Tarım İşletmeleri, Devlet Üretme Çiftlikleri ve Zi¬raat Fakülteleri gibi kuruluşlar kaliteli tohum elde etmek için kurulmuştur.
       •   Makineleşme: Üretim işlemlerinin geliş¬miş araçlarla yapılmasıdır. Tarımda makineleşme sonucunda toprak daha iyi ve kısa sürede işlenir. Tarımsal üretim ve verim artar.
UYARI: Engebenin fazla olduğu Karadeniz ve Do¬ğu Anadolu bölgelerinde tarımda makine kullanımı oldukça sınırlıdır.*                                                                                                                   
      •   Pazarlama: Ürünün bozulmadan tüketim ya da işleme merkezlerine ulaştırılıp satılmasına pazarlama denir. Ülkemizde çiftçilerin olumsuz yönde etkilenmesini engellemek için devlet, çiftçi¬ye önceden taban fiyattan ürün alma garantisi ve¬rir. Bu uygulamaya destekleme alımı denir. Ta¬hıllar ve şeker pancarı gibi temel besin maddele¬ri destekleme alımları yapılan ürünlerdir.
     •   İlaçlama: Tarımda verimi ve kaliteyi artır¬mak için çeşitli hastalık ve böceklere karşı ilaçla¬ma yapılmasıdır.
.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

                           TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
          •   Toprak ve bakımı: Toprak, tarım faali¬yetleri üzerinde etkili olan en önemli faktörlerden biridir. Topraktan en verimli şekilde yararlanmak için teknolojik yeniliklerin uygulanması gerekir. Toprağın bakımı; toprağın sürülmesi, çapalanması, yabancı otlardan ayıklanması, erozyonla mü¬cadele ile sağlanır.
         •   Sulama: Su, bitkiler için en önemli besin maddesidir. Toprağın uygun zamanlarda ve yete¬rince sulanması gerekir. Ülkemizde özellikle İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Ana¬dolu bölgelerinde sulama sıkıntısının fazla olma¬sı sebebiyle tarım alanları nadasa bırakılmakta¬dır. Nadas, yarı kurak bölgelerde tarlanın sürüle¬rek, suyunu biriktirmesi için bir yıl boş bırakılma¬sıdır. Toprakların nadasa bırakılmasını önleme¬nin yolu ise sulamadır.
 Ülkemizde tarım alanlarında sulama yaygınlaştırılırsa;
•   İklim koşullarına bağımlılık azalır.
•   Üretimde süreklilik ve artış sağlanır.
•   Nadas yöntemi terk edilerek toprak her yıl kullanılabilir.
•  Aynı araziden yılda birden fazla tarım ürünü alınabilir.
•   Çiftçinin üretim geliri artar.
•   Sebze yetiştirilen alanlar genişler.
•   Endüstri bitkilerinin ekim alanları genişler.
       •   Gübreleme: Toprağın besin ve mineral bakımından zenginleştirilmesidir. Toprağın gübrelenmesi sonucunda birim alandan elde edilen ürün miktarı artar.
       •  Tohum ıslahı: Ülke şartlarına en uygun tohumu üretmek için yapılan çalışmalara denir. Ülkemizdeki Tohum Islahı İstasyonları, Devlet Tarım İşletmeleri, Devlet Üretme Çiftlikleri ve Zi¬raat Fakülteleri gibi kuruluşlar kaliteli tohum elde etmek için kurulmuştur.
       •   Makineleşme: Üretim işlemlerinin geliş¬miş araçlarla yapılmasıdır. Tarımda makineleşme sonucunda toprak daha iyi ve kısa sürede işlenir. Tarımsal üretim ve verim artar.
UYARI: Engebenin fazla olduğu Karadeniz ve Do¬ğu Anadolu bölgelerinde tarımda makine kullanımı oldukça sınırlıdır.*                                                                                                                   
      •   Pazarlama: Ürünün bozulmadan tüketim ya da işleme merkezlerine ulaştırılıp satılmasına pazarlama denir. Ülkemizde çiftçilerin olumsuz yönde etkilenmesini engellemek için devlet, çiftçi¬ye önceden taban fiyattan ürün alma garantisi ve¬rir. Bu uygulamaya destekleme alımı denir. Ta¬hıllar ve şeker pancarı gibi temel besin maddele¬ri destekleme alımları yapılan ürünlerdir.
     •   İlaçlama: Tarımda verimi ve kaliteyi artır¬mak için çeşitli hastalık ve böceklere karşı ilaçla¬ma yapılmasıdır.
.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder