1. İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN EKONOMİK
FAALİYETLERİ:
İç Anadolu Bölgesi'nde karasal iklim hâkimdir. Kışlar çok soğuk ve kar
yağışlı geçtiği için don olayı görülmektedir. İklime uygun olarak daha çok
tahıl ürünleri yetiştirilmektedir.
Türkiye topraklarının %21'ini
kaplar. Tarım alanları en geniş bölgemizidir.Ülkemizin "tahıl
ambarı" olarak adlandırılır.Türkiye ekonomisine en önemli katkısı
tarım sektöründedir.
Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını ön plana çıkarır.Nadas
ihtiyacı duyulur. Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı
kolaylaştırıştır. Tarım iklim şartlarına bağlıdır.özellikle ilkbahar
yağışlarının yetersizliği veya gecikmesi, tahıl üretiminde önemli dalgalanmalar
oluşturur.
Buğday, arpa, çavdar, şekerpancarı, patates, yeşil mercimek, nohut, ve
elmanın en fazla yetiştirildiği bölgemizdir.
Özellikle ülkemizde üretilen
patates, nohut ve şeker pancarının büyük bir bölümü bu bölgeden karşılanır.
HAYVANCILIK:
Arazi
yapısı ve bitki örtüsü küçükbaş hayvancılığına daha uygundur. Bölge toplam
hayvan sayısının en fazla olduğu bölgemizdir. İç Anadolu Bölgesi'nde yağış
azlığı nedeni ile gür otlaklara rastlanmaz. Bozkır denilen bitki örtüsü
hakimdir.Bu nedenle bölge küçükbaş hayvancılığın en fazla yapıldığı
bölgemizdir. Özellikle koyun, kıl keçisi ve tiftik(Ankara) keçisi beslenir.
MADENCİLİK:
Madenler
açısından fazla zengin değildir. Lüle taştı(Eskişehir), krom, linyit (Ankara),
kaya tuzu(Nevşehir), civa(Konya), bor mineralleri (Eskişehir) başlıca çıkarılan
madenlerdir. Tuz Gölü'nden önemli oranda tuz üretimi yapılmaktadır.
SANAYİ:
Sanayisi
gelişme yolundadır. Sanayi kuruluşlarının, Marmara ve Ege Bölgesi'nden sonra en
fazla olduğu bölgemizidir.
Sanayi
kuruluşları Ankara, Kırıkkale, Eskişehir, Konya ve Kayseri'de yoğunlaşmıştır.
Petrol
arıtma tesislerinden Orta Anadolu Petrol Rafinerisi Kırıkkale'de
kurulmuştur.
TURİZM
Turizmin en fazla geliştiği dördüncü bölgemizdir. Çünkü bölge;
doğa, tarih ve kültür değerleri açısından çok zengin bir bölgemizidir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder